zwaar fysiek werk tegen laag loon met weinig waardering
Ik was aanvankelijk positief begonnen als fietsbezorger in de decembermaand. Ik kreeg de indruk dat het een bedrijf betrof dat zich bekommerde om haar personeel, "belangrijk is dat jij je prettig voelt" was een van de slogans tijdens de introductie. Ik had slechts een wijk als fietsbezorger en een fijne wijk. Wel was het vervelend dat het een wijk betrof vanuit een depot ver van het gebied waar ik aanvankelijk voor had gesolliciteerd. Maar goed, ik had werk dacht ik bij mezelf.
Na die decembermaand was ik in dienst gekomen en toen begon het pas echt. Aanvankelijk kreeg ik een jaarcontract van 7 uur per week, maar dat liep al snel op tot 12-15 uur per week met minimaal twee tot drie lopen op de piekdagen: de dinsdag, donderdag en zaterdag. Al snel wordt je aangespoord om meerdere lopen aan te nemen, vanwege ziekmeldingen bijvoorbeeld. Je bent jong en plichtsgetrouw, wilt werken, dus trapt daar in. Daardoor werd ik altijd als een van de eersten gebeld om extra wijken te nemen bij ziekmeldingen. Ook tijdens mijn andere werk. Ziekmeldingen die overigens nooit gecontroleerd worden. Zo ook de zaterdag voor het Pinksterweekend met 25 graden of hoger waar ik drie lopen moest lopen. Krijg je er wat voor terug als je een dag wat minder wilt? Nee, dat gaat niet, omdat ze lopen kwijt moeten en te weinig personeel hebben (altijd). Zo worden welwillende keurige bezorgers de dupe van lamzakken die zich vaak ziek melden als het hen uitkomt. Er waren dagen bij dat ik 20 kilometer liep te
Pluspuntenleuke collega's op het depot, leuk Kerstpakket
Minpuntenorganisatie, planning, laag salaris en fietsvergoeding, weinig waardering, geen goede balans tussen werk en privé
Ik had het na 1 week al gezien bij Postnl! Slechtste werkgever die ik ooit gehad heb. Dit was in Rotterdam.
Ik werd aangenomen voor 12 uur per week en die uren zouden verdeeld worden over vijf dagen. In de praktijk had ik al meer dan 13 uur in twee dagen gemaakt. Er is een groot personeelstekort en uitval wegens ziekte waardoor je steeds wijken extra loopt. Ook met de wijken waar ik voor ingedeeld was (zonder de extra wijken dus) zou ik per week meer uren maken dan was afgesproken.
Ik zou een eigen wijk krijgen, maar deze bleek niet beschikbaar. Er was ook geen zicht op een wijk, waardoor ik voorlopig als vliegende keep zou worden ingezet. Dan ben je dus steeds bezig een wijk te leren kennen wat extra tijd kost.
Je kunt je eigen tijd indelen waardoor je tijd hebt om je kinderen van school te halen en voor je hond te zorgen. Klopt ook niet, door het extra werk loop je gewoon van begintijd (10.30 uur) tot een uur of 16.00, 17.00, zelfs een keer tot 18.00 uur! Er zat één dag bij dat we van 09.00 uur tot 18.00 bezig waren. Eten en drinken tijdens het werk. Er valt dus niks in te delen.
Je krijgt niet alle gewerkte uren betaald. Als je begint om 10.30 uur en op het depot helpt met uitladen en verdelen van de binnenzakken is dat voor eigen rekening. Ook het heen en weer fietsen tussen je wijken zijn voor eigen rekening evenals de zakken op je fiets bevestigen e.d. Postnl heeft een app die je looproute bijhoud. Je start deze op het moment dat je van het depot vertrekt en stopt
Het werken op zich is wel leuk als je van fysiek en seriematig werken houdt.
(Indien functie Pakketten sorteren)
Bij aanvang (je bent verplicht 15 minuten voor aanvang aanwezig te zijn )wordt het aantal van de dag besproken en eventuele verbeterpunten,ook van de dag ervoor.
Personeel wordt gecontroleerd op fouten tijdens werkzaamheden,die worden ook kenbaar gemaakt aan het desbetreffende personeelslid.
Ze hanteren een richtlijn van het aantal fouten die iemand mag maken.Tijdens je werk is het niet toegestaan om zomaar naar het toilet te gaan dit moet in overleg met een leidinggevende.Uiteraard heeft dit ook te maken met het proces dat niet mag worden gehinderd.Ze houden je continu in de gaten.Er is niks wat de leidinggevenden daar ontgaat en alles is planmatig.
De leidinggevenden voorzien elkaar dan ook via zo,n oortje van informatie.
Er werken bij Post.nl in Hengelo (ov) heel veel mensen vanuit de SWB (re-integratietrajecten in het kader van de Wet Werk en Bijstanden)
Tevens zijn er ook uitzendkrachten werkzaam op oproepbasis vanuit een zogenaamd pool systeem.
Wat mij ook heel erg opvalt is dat er veel doorstroom is van personeel en mensen er niet lang blijven.Dit zou kunnen liggen aan dat dit voor veel mensen is een een tijdelijke tussenstop met uitzicht naar een betere baan met meer zekerheid en tevens zou het ook kunnen liggen aan de arbeidsomstandigheden die volgens mij nog wel eens te wensen overlaat.Er mag dan ook wel wat meer rekening worden gehoude
PluspuntenHet enige wat ik kan bedenken zijn de collega, s en het werk op zich
MinpuntenRoken tevens door leidinggevenden bij de personeelsingang
Prima werk, maar arbeidsomstandigheden werden minder
Voor wie liever in de buitenlucht werkt dan urenlang in dezelfde productiehal, magazijn of kantoor, is het aantrekkelijk werk. Let wel dat je ook met regen en sneeuw net zo bereid bent buiten te zijn. Het is fysiek inspannend (een aspect van dit werk dat men geregeld onderschat), en vereist atlijd een zeker alertheid. Je bent constant in beweging en je krijgt nog wat mee over wat er zoal speelt in de omgeving waar je bezorgd. Je komt soms in aanraking met mensen die op de post zitten te wachten en veheugd zijn om je te zien- maar ook het tegenovergestelde komt voor. Het is een beroep waarbij onbekende mensen je soms zullen aanspreken over je functioneren- je moet hier mee om kunnen gaan.
Houdt er rekening mee dat de 'verwachte looptijd' van de wijken zeer idyllisch zijn. De uren zijn niet gebaseerd op data maar zijn schattingen die vooal lijken gebaseerd op de tijd die google maps berekent als looptijd. Je zult vaak meer uren maken dan waar je voor ingezet wordt- vooral met slechtere weersomstandigheden. Je kunt niet altijd alle post gelijk meenemen- ook hier wordt in de schattingen geen rekening mee gehouden.
Bezorgers kegen er de laatse tijd dat ik er werkte (circa eind 2017) een groeiend aantal werkzaamheden bij en werden hiervoor niet gecomponseerd- overuren (als gevolg hiervan) moesten op dagelijkse basis worden doorgegeven.
Met de binnenkomst van nieuw management is er gesnoeid in de afdeling, onder het mom dat losse contracten moesten verdwijnen. Dit was in
Postbezorgers hebben weliswaar officieel minder post te bezorgen dan vroeger, maar de hoeveelheid pakketjes neemt hand over hand toe. Nu is daar op zich weinig mis mee, in de zin dat het werk oplevert.
Maar waar we eerst alleen 'brievenbuspakketten' meekregen, hebben we steeds vaker te maken met pakketten die niet in de bus passen. Dus moet je aanbellen, en als mensen dan thuis zijn, moeten we niet zelden vier of vijf verdiepingen naar boven lopen, of als we geluk hebben, met de lift.
En dat terwijl je je postfiets/postkar niet onbeheerd mag achterlaten, ivm diefstal. Als mensen niet thuis zijn, moeten we of bij de buren proberen (wat steeds meer mensen weigeren) of naar een pakketpunt.
Verder is dit jaar ook de combibundel ingevoerd, wat er op neer komt dat, door bezuiningen op sorteerpersoneel en vervanging daarvan door machines, we nu deels op straat de post nog even mogen sorteren. Dit, samen met de pakketten, kost steeds meer tijd.
Je zou zeggen, nou dat is mooi, meer werktijd is meer verdienen. Echter werken we met een app, waarin de basistijden steeds krapper lijken te worden. Extra werk mag wel bijgeplust worden, maar soms wordt dit botweg afgekeurd. Als je het onder een 'verkeerde' reden boekt bijvoorbeeld. Zo moesten we, sinds de invoering van de combibundel, extra tijd onder 'speciale producten' boeken. Zonder aankondiging is dit blijkbaar vorige week veranderd, want opeens wordt extra tijd onder die post afgewezen. En krijg je een sms dat je het o
Een typische dag op het werk ziet er als volgt uit:
Afhankelijk van de wijk waar je je looproute doet, ik loop in het centrum, begin je rond half 2 's middags. Dat vind ik persoonlijk een vervelende tijd omdat ik dan de hele ochtend niks te doen heb. Je fietst op je eigen fiets richting het depot waar jou post hoort te staan, 9 van de 10 keer word de post te laat geleverd.
Uiteindelijk ga je je route lopen, hoewel er een vaste tijd voor staat, kan je het gewoon op je eigen tempo doen natuurlijk. Dat is het fijne aan dit werk, het kan op je eigen tempo en niemand die de hele dag op je let. Het nadeel van zo laat beginnen is dan weer dat, mochten er zich calamiteiten voor doen, dan krijg je je teamcoach niet meer te pakken want die is om 14:00 al lekker naar huis gegaan.
Veel kan je niet leren met dit beroep, het is niet meer zo als vroeger, toen dit vak nog heel erg belangrijk was. Je gaat van A naar B en zorgt dat je kwaliteit levert dat houd in: dat je goed leest en vertrouwen opwekt bij de klanten.
Qua directie word er te veel gelet op de cijfertjes en hoe het allemaal zo goedkoop mogelijk kan, in plaats van na te denken over wat voor effect dat heeft op de werknemers. Dit werk is erg zwaar maar het word voor lief genomen want de directie die mag alles regelen van uit hun stoel en hebben geen idee wat wij de hele dag moeten tillen. De beloning/salaris dat wij krijgen staat absoluut niet gelijk aan de arbeid die wij verrichten, laat staan aan de lichamelijke klachten
Pluspunten:
- Bezorgen tussen 11.00 en 17.00 (in overleg ook na 17.00) Daarbij kun je zelf bepalen hoe laat je begint, als je maar klaar bent voor de bepaalde tijd.
- Contracturen beginnen meestal laag, maar kunnen worden uitgebreid tot ca. 24 uur.
- Kiezen om extra uren te laten uitbetalen of opbouwen om als extra verlof te kunnen opnemen ( mivt uren )
- Veel vrijheid!
Minpunten:
- Zelf voor een fiets zorgen. Weliswaar ontvang je een fietsvergoeding, maar dit is niet toereikend als je je fiets bij een fietsenmaker laat repareren.
- Door weer en wind
- Fysiek zwaar werk, zeker als je een wat groter contract hebt. Dit kan als extra belastend ervaren worden doordat je dan ca. 4-5 uur per dag ( meestal toch aan 1 stuk ) bezig bent. Onder bepaalde weersomstandigheden is dit behoorlijk pittig! Dit is echter per persoon verschillend, leeftijd en geslacht kunnen bijvoorbeeld een rol spelen of je dit werk wel/niet heel zwaar vindt.
- Laat starten; je werkt dus voor ‘s middags, voor 11.00 is niet mogelijk omdat de post dan nog niet is aangeleverd op de depots.
- Geen toiletmogelijkheden, vooral voor vrouwen een probleem. Je bent dus afhankelijk van de medewerking van winkeliers/sportscholen/huisarts of tandartspraktijken of bewoners. Meestal is dit geen probleem, voor jezelf kan het echter een bepaalde schroom zijn waar je je overheen moet zetten ;-)
- Je krijgt een tegoedbon van € 10,- per jaar voor schoenen. Dit is zeer minimaal, terwijl goede schoenen wel belangrijk zijn.
- Het
Met plezier gewerkt binnen bezorging bedrijfspost, normaal postbezorgen was niet prettig
Een aantal jaren naast mijn studie voor destijds TNT post bedrijfspost in de ochtend tussen 6-10uur bezorgd, 20u pw parttime.
Was destijds een leuk team en arbeidsvoorwaarde waren redelijk voor elkaar. Helaas veranderde alles bij reorganisatie en moesten bezorgers allemaal zeperd worden en onder veel minder goede arbeidsvoorwaarden werken.
Om af en toe uren te compenseren als ik door mijn studie niet aan mijn 20uur kwam deed ik dan op de zaterdag normale postbezorging.
Dit was zwaar werk, slecht ondersteunt(bijv. Hoe kringloop de post in de wijken waar ik bszorgen moet?) met als gevolgd dat het werk onnodig intensief was en er altijd overuren gemaakt moesten worden die niet betaald werden.
Over het algemeen waren collega’s opende werkvloer heel vriendelijk en werkten er bijna alleen leuke mensen bij post nl. Collega’s waten over het algemeen sociaal en behulpzaam naar elkaar toe.
Wat ik wel helemaal heb gemist binnen de bedrijfscultuur is de mogelijkheid door te groeien binnen de organisatie, ook haakt daar op in dat vaak mijn mening het bedrijf faalde om ervaren medewerkers (die duidelijk over de benodigde capaciteiten beschikten en het bedrijf van binnen naar buiten kende) te herkennen en selecteren om deze de mogelijkheid te geven door te groeien binnen de organisatie(en evt intern verder op te leiden).
In plaats daarvan kwamen er managers zo uit de schoolbanken rollen met het benodigde papiertje maar geen enkele ervaring of kennis van het bedrijf.
Dit zorgde s
PluspuntenLeuke collega’s, zelfstandig werken, veel buiten
Minpunten(Tegenwoordig) slecht betaald, geen goede arbeidsvoorwaarden, en top down een slechte feeling met elkaar binnen de organisatie
Ik werk wekelijks op Zaterdag 1 wijk welke 3 uur hoort te duren. Eerste paar keren zat ik daar nog flink overheen (en verwachtte ook niet dat dat zou zakken), wat niet pluis is omdat ze al hadden aangegeven streng op de werktijden te letten. Tegenwoordig werk ik keurig de wijk af in 3 uur met een gemiddelde hoeveelheid post.
Naast post moeten postbodes ook brievenbuspakjes afleveren. Deze moeten worden gescand met je telefoon d.m.v. de Mijn Werk app van Postnl als je die aflevert, maar ze zijn nu bezig om iedereen een scandevice te geven waardoor je je telefoon niet meer nodig hebt. Op Zaterdag (en soms op Donderdag) moeten er ook folders bezorgd worden. Dit is prima te doen zolang het niet 2 verschillende folders zijn, want dan is het moeilijk om voor 1 stukje loop genoeg mee te nemen.
Loon is ook prima; ik verdien nu 5,30 p/u + een maandelijkse toeslag van 8. Flink meer dan bij de AH e.d. dus voor iemand van mijn leeftijd. Als je eens meer wilt werken (in de vakantie/tijdens een studiedag) dan moedigen ze dat erg aan, en kan jij weer wat extra geld verdienen.
Naast de tijdsdoel wordt er weinig druk gezet op de postbezorgers; er is geen vaste starttijd (gewoon ervoor zorgen dat je voor donker alles heb bezorgd) en muziek luisteren tijdens het lopen mag gewoon.
Collega's zijn over het algemeen erg behulpzaam en helpen je graag uit als je ergens niet uitkomt. De baas en regiomanager zijn heel vriendelijk. Fijne werksfeer dus ook.
Over het algemeen ben ik erg t
PluspuntenPrima loon, veel flexibiliteit, swag PostNL outfit
MinpuntenMet slecht weer is het wel eens lastig, met veel post moet je vaak terug naar het depot wat tijd kost
een gezellige groep mensen in het team waar ik werk.
op oudere leeftijd vroeg tot heel vroeg opstaan is vrij moeilijk .maar het lukt nog steeds.dit is dus zwaar.ik leer nog elke dag zowel van mijzelf als van andere mensen.het leuke van mijn baan is het contact op straat in de verschillende wijken.ik kom morgens om 05.45uur in Bleiswijk binnen en ga naar de kantine drink wat praat wat met collega,s en ga om 05.55 uur naar m,n werkplek daar ga ik samen met een collega of soms meerdere collega,s post tenten openmaken om op wijk gebied uit te gooien en vervolgens gaan we deze post ingooien in wijk kasten op straat gebied en huis nr . daarna pakken we de rode machine post bakken en gaan deze samenvoegen met de grove post.deze post wordt meteen gebundelt en voorzien van een elastiek. deze bundel gaat in een oranje wegbrengtas daarop de volgende bundel tot de wijk kast klaar is. hierna draaien we de strips op de kasten naar een volgende wijk. en beginne de cyclus opnieuw.tot alle wijken klaar zijn. daarna gaan we de binnengekomen post van de volgende dag vast voorbereiden. als dit klaar is en soms ook eerder gaan we de straat op om onze wijken te lopen.deze halen wij op op verschillende depots in verschillende wijken. als we daarmee klaar zijn vullen we onze gewerkte tijd op straat gelopen in op het dag rapport. zodat deze aan het einde van de dag op kantoor kan worden ingevoerd door een leiding gevende in het harmonie comp systeem. ik mag dan vanaf het depot naar huis.
Pluspuntenik kan goed in een team werken maar ook goed alleen. ik spreek nederlands Engels Duits
Minpuntenkan slecht tegen onrecht en kan slecht tegen neerbuigende en afbrekende kritiek.
Vragen en antwoorden over PostNL
Hoe vaak krijg je opslag bij PostNL?
Gevraagd op 7 nov. 2022
Nooit
Beantwoord op 17 mei 2023
nooit
Beantwoord op 15 mei 2023
Hoe verloopt het promotieproces bij PostNL?
Gevraagd op 7 nov. 2022
Niet
Beantwoord op 17 mei 2023
matig
Beantwoord op 15 mei 2023
Hoe is het vakantiebeleid bij PostNL? Hoeveel vakantiedagen krijg je per jaar?
Gevraagd op 30 dec. 2017
Minimaal 30 op fulltime basis
Beantwoord op 10 mei 2023
Wat de verlofdagen aangaat viel mij op dat de verlofkaart erg ingewikkeld was gemaakt Een teamleider kwam eens met een hele andere aan zetten dan de mijne. Op de site werd de verlofkaart steeds verder weggestopt. Ik heb sterk de indruk dat er gesjoemeld word met de verlofuren. Maar dat kan ik niet bewijzen.
Beantwoord op 15 apr. 2023
Wat is het meest stressvolle aan werken bij het bedrijf?
Gevraagd op 28 mrt. 2018
Als je een normale dag hebt en vol energie bent is een dag soms wel te doen. Maar o wee als je eens wat minder goed te pas bent. Op zo'n dag is het werk stressvol en je voelt je echt rot alsof je vecht tegen de klok.
Beantwoord op 14 apr. 2023
Ik vindt dat de reclame folders en kranten in de brievenbus moeten liggen en niet half uithangen. Mijn mening en van veel klanten.
Beantwoord op 30 jun. 2021
Hoe ziet een typische dag er voor je uit bij het bedrijf?